Ohjeet srt-tekstitystiedoston kanssa työskentelyyn

mennessä 3 joulu, 2020

Tekstitystiedostojen kanssa työskentely ei ole kaikille tuttua ja siksi meille onkin tullut paljon kyselyitä tekstitystiedostojen formaatteihin liittyen. Tässä blogitekstissä kerromme, mitä tekstitystiedostot ovat ja miten niitä saa esimerkiksi itse muokattua.

Yleisin tekstitystiedostojen tiedostomuoto on .srt. Tekstitystiedosto sisältää ainoastaan näytettävät tekstit ja niiden ajastukset. Tiedosto ei sisällä esimerkiksi videolla näkyvään tekstitysfonttiin liittyviä muotoiluja tai itse videota, vaan sitä käytetään yhdessä varsinaisen videotiedoston kanssa.

Tekstitystiedoston muokkaaminen

Srt-tekstitystiedostoa voi helposti muokata tavallisella tekstieditorilla, esimerkiksi Windowsin Muistiolla (Notepadilla). Muokkaaminen tapahtuu siten, että klikkaat tiedoston nimeä hiiren oikealla näppäimellä ja valitset ”Avaa sovelluksessa” – ”Muistio”. Tämän jälkeen tiedosto avautuu Muistiossa (ks. kuva alla).

 

 

Tekstiä voi vapaasti muokata Muistiolla ja lopuksi tallentaa tehdyt muutokset. Ajastukset sisältäviin numeroriveihin ei kannata koskea, ellei halua säätää ajastuksia.

Tekstitystiedoston testaaminen

Srt-tekstitystiedoston voi lisätä suoraan sellaisenaan useimpiin videonjulkaisujärjestelmiin kuten Youtubeen tai Vimeoon. Näillä julkaisualustoilla tekstitys lisätään videon lataamisen jälkeen videon asetuksissa. Eri palveluntarjoajilta löytyvät selkeät ohjeet tekstitystiedoston lisäämisestä videolle.

Tekstitystä voi halutessaan testata omalla tietokoneella ennen julkaisupalveluun lisäämistä. Testaus onnistuu esimerkiksi ilmaisella VLC Media Player -sovelluksella. Testaus tapahtuu siten, että ensin avataan itse video VLC Media Playerilla ja sen jälkeen srt-tekstitystiedosto vedetään ja pudotetaan näkyvillä olevaan videokuvaan. Toinen vaihtoehto on lisätä tekstitys toistettavaan videoon VLC:n valikosta ”Subtitle” – ”Add Subtitle File”.

Videoon poltetut tekstitykset

Joissain tapauksissa on tärkeää, että tekstitykset ovat aina ja koko ajan näkyvissä videolla kun videota toistetaan. Tällaisessa tilanteessa tekstitykset voidaan ”polttaa kiinni” videoon. Tällöin asiakas saa Spokenilta suoraan käyttöönsä valmiin videotiedoston, jossa on mukana koko ajan näkyvät tekstitykset. Tekstitysten poltto on Spokenilla valinnainen lisäpalvelu, jonka voi halutessaan tilata.

Poltettujen tekstitysten etu on se, että ne ovat varmasti koko ajan näkyvillä videolla. Haittapuolena on se, että erilaiset ruudunlukuohjelmat, joita esimerkiksi sokeat käyttävät, eivät kykene lukemaan videoon poltettua tekstitystä. Useimmiten paras vaihtoehto onkin lisätä tekstitykset saataville erillisenä srt-tekstitystiedostona videon yhteyteen.