Vinkkejä oikolukuun ja kielentarkistukseen

mennessä 20 huhti, 2023

Tästä blogikirjoituksesta saat vinkkejä oman tekstisi tarkistamiseen ja oikolukemiseen.

Anna dokumentin olla jonkin aikaa

Kun olet vielä työstämässä tekstiä tai kun se on jo valmis, kannattaa anna tekstin olla yhden tai useamman päivän mahdollisuuksien mukaan. Sillä tavalla saat siihen etäisyyttä ja pystyt tarkastelemaan tekstiä ikään kuin ulkopuolisen silmin. Saatat ehkä huomata kohtia, jotka voisi sanoittaa paremmin. Huomaatko tekstistä virheitä, jotka toistuvat useamman kerran? Tauon aikana alitajuntasi työskentelee, mikä auttaa tekstin parantamisessa. Jos sinulla on tullut solmukohta, pienen tauon jälkeen solmu on ehkä selkiintynyt, ja pystyt taas kirjoittamaan auki sen, mitä alun perin ajattelit.

Tarkista luotettavista lähteistä

Oikeinkirjoitukseen mielestäni paras lähde on Kielitoimiston sanakirja. Sanakirjasta voit tarkistaa muun muassa sanojen taivutuksen. Esimerkiksi ruis-sanan taivutus on hieman poikkeava tai epätavallinen, mutta sanakirjasta löydät oikean vaihtoehdon. Sanojen merkitysten lisäksi ilmoitetaan myös, ovatko sanat asiatyyliä, arkikieltä vai kenties murretta. Sanakirjasta löydät myös sanojen rinnakkaisversiot, esimerkiksi selkiintyä ja selkeytyä, jotka tarkoittavat samaa. Näin voit välttää saman sanan toistoa.

Toinen erinomainen lähde on Kielitoimiston ohjepankki, johon on koottu ohjeita oikeinkirjoituksen lisäksi myös kielioppia koskeviin kysymyksiin. Ohjepankissa on myös ohjeita nimikysymyksiin. Ohjeet ovat selkeitä ja esimerkkejä on runsaasti. Vaikka et tietäisi, mistä kieliopin osa-alueesta haluaisit tietää lisää, hakemalla epäselvää kohtaa saattaa jo löytyä tietoa. Esimerkiksi hakemalla ulos päin löytyy yhdyssanoista kertova sivu, ja näet, että termi kirjoitetaan yleensä erikseen. Ohjepankissa on samalla sivulla sekä tiivistetty pikaohje että tarkempi selitys laajoine esimerkkeineen. Usein säännöille on todella kattavat selitykset. Näistä lähteistä löytyy taatusti luotettavaa tietoa.

Pohdi tekstin tyylilajia: muodollinen vai epävirallinen?

Onko tekstisi opinnäytetyö, runo vai kenties mainos? Mikä on kohderyhmäsi? Opinnäytetyössä tarvitaan asiatyyliä, jolloin esimerkiksi sanontojen käyttöä kannattaisi välttää. Toisaalta runossa kielikuvat ovat mainioita, kun taas mainoksissa kielellä voi leikitelläkin. Pohdi sitä, kenelle teksti on kirjoitettu ja missä tilanteessa ja milloin se julkaistaan, jotta voit määritellä tyylilajin ja muodollisuusasteen ja pystyt kirjoittamaan sen mukaisesti. Lukija saa paremman vaikutelman tekstistäsi, kun käytät sopivaa tyyliä.

Tulosta teksti tai lue se ääneen

Mikäli mahdollista, tulosta kirjoitus ja lue se paperilta. Jostain syystä paperilta lukiessa virheet ja epäselvät kohdat voi huomata helpommin. Merkkaa kynällä ja korjaa koneella. Myös ääneen lukemalla havaitsee epäselvät kohdat helpommin kuin pelkästään mielessäsi. Jos lukeminen töksähtelee jossakin kohdassa, sitä voisi katsoa hieman tarkemmin.

Lopuksi paras vinkki: Lähetä teksti ammattilaiselle tarkistukseen

Oikoluku ja kielentarkistus ovat työläitä vaiheita ja vievät paljon aikaa. Harkitse tekstin lähettämistä asiantuntevalle ammattilaiselle, joka on harjaantunut lukemiseen ja joka lisää kommentteja, joista voit oppia. Yhdenkin tekstin lähettäminen oikolukijalle auttaa sinua kehittymään kirjoittajana tulevaisuudessa.

Linkkejä