Saavutettavuusdirektiivin mukaiset tekstitykset

mennessä 13 loka, 2020

Mikä tekee videosta saavutettavan? Ketkä kaikki hyötyvät siitä? Tässä postauksessa vastataan näihin kysymyksiin ja käsitellään sitä, miten saavutettavuusdirektiivin mukaiset tekstitykset eroavat tavallisista tekstityksistä.

Olemme kiitollisia tekstityksistä, joiden avulla pysymme suosikkisarjojemme ja -elokuviemme juonessa mukana. Perinteisesti tekstityksiä tarvitaan siis silloin, kun emme ymmärrä videossa puhuttua kieltä. Mutta saavutettavuusdirektiivin mukaiset tekstitykset menevät tässä vielä pidemmälle – ne sisältävät kaiken oleellisen äänellisen informaation ja ovatkin lähtökohtaisesti samalla kielellä kuin video.

Tavalliset tekstitykset sisältävät siis lähinnä vain puhetta, koska normaalisti pystymme kuulemaan, kuka on milloinkin äänessä ja mitä muuta videolla tapahtuu. Aina tämä ei ole kuitenkaan mahdollista esimerkiksi kuulovaikeuksien vuoksi tai siksi, että olemme meluisassa paikassa tai kuulokkeita ei ole käytettävissä. Tällöin hyödymme saavutettavalla tavalla tehdyistä tekstityksistä, sillä niistä käy puheen lisäksi ilmi

  • kuka puhuu, jos se ei käy ilmi videosta (esim. puhuja ei näy kuvassa)
  • taustalla soiva musiikki, musiikkityyli
  • muut merkitykselliset äänet, kuten oven koputus ja poliisin sireeni

Saavutettavuusdirektiivin mukaisilla tekstityksillä videon sisältö siis tavoittaa eli saavuttaa useampia ihmisiä kuin normaaleilla tekstityksillä.

Seuraavassa lyhyt mahdollinen esimerkki tekstityksestä normaalilla ja saavutettavalla tavalla:

                 Kaunis päivä tänään.

                 [Matti]: Kaunis päivä tänään.

                 [linnunlaulua]

Eli pähkinänkuoressa: normaalit tekstitykset sisältävät dialogin ja puheen, saavutettavuusdirektiivin mukaiset tekstitykset kaiken olennaisen äänellisen sisällön.

Blogistamme voit lukea lisää EU:n saavutettavuusdirektiivin vaikutuksista tekstityksiin ja eri vaihtoehdoista toteuttaa tekstitykset saavutettavasti. Spoken Oy auttaa sinua mielellään kaikenlaisissa tekstitysprojekteissa. Voit lukea lisää tekstityspalvelustamme täältä tai jättää suoraan tarjouspyynnön.