Tekstityspalvelu – mikä se on ja miksi se on tärkeä?

mennessä 28 heinä, 2024

Tekstitys on palvelu, jossa videon puhuttu sisältö muutetaan tekstimuotoon ja lisätään ajastettuna videoon. Tämä parantaa videon saavutettavuutta ja tekee siitä ymmärrettävämmän laajalle yleisölle. Tekstityksestä hyötyvät ne, jotka katsovat videoita ilman ääntä esimerkiksi julkisilla paikoilla tai jotka eivät puhu videon alkuperäiskieltä sekä myös kuulorajoitteiset henkilöt .

Tekstitys ei ole vain tekninen työkalu – se on olennainen osa videon saavutettavuutta ja käyttäjäkokemusta. Tässä blogitekstissä käymme läpi, miksi laadukas tekstitys on tärkeää ja miten se voidaan toteuttaa eri tilanteissa.

Miksi tekstitystä tarvitaan?

Tekstitys tuo videon useamman käyttäjän saataville, kuten edellä mainittiin. Kun videon sisältö on tekstinä, myös hakukoneet pystyvät indeksoimaan sen paremmin, mikä parantaa videon löydettävyyttä verkossa. Tämä lisää videon näkyvyyttä ja tavoittaa suuremman yleisön.

Tekstitys parantaa videoiden saavutettavuutta ja avaa sisällön kaikille katsojille, riippumatta heidän kuulo- tai kielitaidoistaan. Lisäksi EU-alueella on voimassa saavutettavuusdirektiivi, joka velvoittaa julkisia organisaatioita tarjoamaan tekstityksiä videoille ja muille äänisisällöille.

Tekstityksen eri muodot

Tekstityksiä on erilaisia käyttötarpeen mukaan. Alla on esitelty yleisimmät tekstitystyypit:

  • Normaali tekstitys: Puhuttu sisältö muutetaan tekstiksi ilman lisämuokkauksia. Tämä sopii erityisesti markkinointivideoihin, koulutusmateriaaleihin ja webinaareihin, joissa pääasiallinen tarkoitus on varmistaa, että katsojat ymmärtävät puhutun sisällön.
  • Saavutettava tekstitys: Saavutettava tekstitys sisältää paitsi puheen, myös kuvailun taustaäänistä ja muista merkittävistä äänistä, kuten ovien kolahtamisesta tai musiikin alkamisesta. Tämä on erityisen tärkeää videoissa, joiden tulee täyttää saavutettavuusdirektiivin vaatimukset.
  • Käännöstekstitys: Käännöstekstitys mahdollistaa videon levittämisen kansainväliselle yleisölle. Tekstitys käännetään videon alkuperäiskielestä toiseen kieleen, mikä tekee videosta saavutettavamman katsojille, jotka eivät puhu videon kieltä.

Tekstityksen hyödyt

Laadukas tekstitys tarjoaa monia etuja:

  • Parempi käyttäjäkokemus: Moni katsoja katsoo videoita ilman ääntä esimerkiksi julkisissa tiloissa tai työympäristössä. Tekstitys varmistaa, että viesti menee perille myös tällaisissa tilanteissa.
  • Hakukoneoptimointi: Kun videon sisältö on tekstimuodossa, hakukoneet pystyvät indeksoimaan sen paremmin, mikä parantaa videon näkyvyyttä verkossa.
  • Saavutettavuus: Tekstitys tekee sisällöstä saavutettavaa kaikille, myös kuulovammaisille ja niille, jotka eivät puhu videon kieltä.
  • Kieliesteiden ylittäminen: Käännöstekstityksellä video saadaan tavoittamaan kansainvälinen yleisö, mikä avaa ovia uusille markkinoille.

Tekstityksen suunnittelu

Tekstityksen suunnittelussa on hyvä huomioida muutamia tärkeitä seikkoja:

  • Kieli: Valitse tekstityksen kieli kohdeyleisösi mukaan. Saavutettavat tekstitykset tehdään yleensä samalle kielelle kuin videon puhe, kun taas käännöstekstityksissä kieli mukautetaan kohderyhmän tarpeisiin.
  • Tekstityksen tyyppi: Onko tarkoitus tehdä normaali tekstitys vai saavutettava tekstitys, jossa huomioidaan myös äänimaisemat?
  • Puheen muoto: Tekstitys voidaan tehdä joko kirjakielisenä tai puhekielisenä. Kirjakieli sopii virallisiin videoihin, kuten markkinointimateriaaleihin, kun taas puhekielinen tekstitys sopii epävirallisiin sisältöihin, kuten vlogien tekstitykseen.

Yhteenveto

Laadukas tekstitys ei ainoastaan paranna videoiden saavutettavuutta, vaan se tekee niistä ymmärrettävämpiä ja tavoittavampia. Tekstityksen avulla voit varmistaa, että videosi sisältö on kaikkien katsojien ulottuvilla, riippumatta heidän kuulo- tai kielitaidoistaan. Jos tarvitset tekstityspalvelua, Spoken tarjoaa nopean, helpon ja ammattitaitoisen ratkaisun.