Closed captions – paras vaihtoehto saavutettaville tekstityksille

mennessä 18 loka, 2021

Moni julkinen organisaatio on saavutettavuusdirektiivin voimaantulon myötä joutunut uuden eteen tekstityksiä tilatessa. Nykyisin kaikessa julkaistussa video- ja äänisisällössä täytyy olla tekstitykset tai tekstivastine saatavilla, ja kaikille ei ole välttämättä vielä selvää, mikä on paras tapa julkaista tekstitykset videon yhteydessä. Siksi haluamme kertoa siitä tässä tekstissä.

Videot saavutettavaksi kaikille

Saavutettavuudella tavoitellaan sitä, että kaikki myös erilaisia rajoitteita omaavat ihmiset pystyvät käyttämään julkaistuja sisältöjä sujuvasti. Tekstitysten osalta ensimmäisenä mieleen tulevat kuulorajoitteiset henkilöt, mutta heidän lisäkseen tekstityksistä on paljon hyötyä esimerkiksi myös näkörajoitteisille.

Näkörajoitteiset käyttävät laitteissa erilaisia ruudunlukuohjelmia, jotka osaavat tunnistaa videoiden tekstitystiedoston. Vaikka näkörajoitteiset henkilöt kuulevat videon äänen normaalisti, tekstitys tarjoaa saavutettavuuden näkökulmasta lisätietoa esimerkiksi puhujien tunnistuksen tai kuvailutulkkauksen osalta.

Erilliset tekstitystiedostot

Erilaisten käyttäjäryhmien takia saavutettavat tekstitykset kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan lisätä julkaisupalveluihin erillisenä tekstitystiedostona. Tämä tarkoittaa, että videon yhteyteen tuodaan esimerkiksi srt- tai vtt-muotoinen tekstitystiedosto, joka sisältää tekstit ja ajastukset.

Erillisen tekstitystiedoston kautta lisättyjä tekstityksiä kutsutaan englanniksi termillä ”closed captions” tai ”cc”. Tällä tavalla toteutettuna tekstitys on ruudunlukuohjelmien saatavilla ja käyttäjä voi palvelussa itse valita haluaako hän nähdä tekstitykset vai ei. Tekstitykset voi lisätä tällä tavalla kaikkiin yleisimpiin julkaisupalveluihin kuten esimerkiksi Youtubeen, Facebookin ja Vimeoon.

Poltetut tekstitykset

Toinen vaihtoehto julkaista tekstitykset on polttaa ne kiinni videokuvaan, jolloin tekstitykset näkyvät koko ajan. Tällöin ruudunlukuohjelmat eivät pysty tunnistamaan tekstitystä. Tätä vaihtoehtoa voidaan käyttää tapauksissa, jossa erilliset tekstitystiedostot eivät jostain syystä ole tuettuja, mutta muissa tapauksissa emme tätä suosittele.

Jos sinua mietityttää, missä muodossa tekstitykset on parasta julkaista käyttämässäsi julkaisujärjestelmässä, autamme mielellämme!