Litterointiystävällinen haastattelu

mennessä 6 kesä, 2016

Hyvälaatuinen äänite helpottaa litteroijan työtä ja takaa luotettavamman litteroinnin. Lisäksi tutkimuksen kannalta olisi ikävä menettää aineistoa vain siksi, ettei huonosti asetellun mikrofonin tai taustamelun takia saa selvää, mitä haastateltava sanoo. Tässä vinkkejä äänittämiseen ja haastattelutilanteeseen.

Välineurheilua: Mikrofoni ja tallennin

Haastattelun äänittämisessä kannattaa ehdottomasti käyttää ulkoista mikrofonia eikä esim. kännykän tai videokameran sisäistä mikrofonia. Sisäisen mikrofonina haittapuoli on heikompi äänenlaatu ja se, että se tallentaa laitteen käsittelystä johtuvat äänet. On myös hyvä ajatus käyttää erillistä tallenninta. Zoom, Olympus, Sony ja Marantz tunnetaan hyvälaatuisten tallenninten valmistajina, ja hinnat lähtevät noin 150 eurosta. Käyttämällä mikrofonia ja tallenninta saavutetaan hyvä äänenlaatu. Mikrofonilla olisi myös hyvä olla jalusta. Asemoi mikrofoni niin, että haastateltavan ääni kuuluu hyvin.

Lisää tietoa eri tallenusvälineistä löydät: täältä.

Häiriöäänten ja kaikujen minimointi

Ihminen on hyvä sulkemaan taustamelun mielestään keskustelutilanteessa, mutta äänitteellä kaikenlainen kahina, suhina ja hurina kuuluu liiankin selvästi. Äänitä siis hiljaisessa huoneessa, jossa ei kuulu taustahälyä – ei esim. kahvilassa. Vältä ulkona äänittämistä, mutta jos on pakko, niin ainakin suojaa mikrofoni hyvin tuulelta. Sulje ikkunat, ettei liikenteen melu kantaudu sisään. Tietokoneen tuuletin tai ilmastointi voivat hurista yllättävän kovaa, joten sammuta tilassa olevat koneet ja siirry pois ilmastointiputkien alta. Jos tarjoat haastateltavalle kahvia, on parempi juoda ensin, ettei kuppien kilinä tai siirtely pöydällä peitä puhetta. Haastattelun aikana puhujien ei kannata pitää käsissään mitään, mikä rapisee tai kahisee (esim. muovipussi, paperi).

Hyvässä haastattelutilassa on pehmeitä pintoja. Jos mikrofoni on pöydällä, on hyvä ajatus käyttää pöytäliinaa vaimentamaan kaikuja. Lisäksi mikrofonin alla, mikrofonin ja pöytäpinnan välissä, on hyvä olla jotain pehmeää, mikä vaientaa tärinät.

Anna haastateltavan puhua

Keskustelussa myötäilemme kanssapuhujan puheenvuoroa eleillä ja säestämällä puhujaa sanoilla kuten “joo” ja “niin” sekä ns. yneemeillä kuten “hm”. Litteroijan kannalta on raskasta, jos hän joutuu kaivamaan haastateltavan puheen haastattelijan myötäilyjen alta. Siksi on hyödyllistä ensinnäkin sijoittaa mikrofoni niin, että haastateltavan puhe tulee voimakkaammin kuin haastattelijan, ja toisekseen opetella ilmaisemaan esim. nyökyttelemällä ja katsekontaktilla se, että kuuntelee haastateltavaa.

Puheluiden äänittäminen

Edellä mainitut ohjeet koskevat lähinnä tilannetta, jossa haastateltava ja haastattelija ovat samassa tilassa. Jos suoritat etähaastattelun älypuhelimella tai Skypen välityksellä, käytä ohjelmaa, joka äänittää puhelun sen sijaan, että laittaisit vain mikrofonin kaiuttimen viereen.

Ohjelmat Skype-puheluiden nauhoittamiseen löydät täältä.