Kirjoittamisen vaikeudesta

mennessä 9 heinä, 2016

Kirjoittamisen vaikeus on varmasti kaikille kirjoittajille tuttua. Sellaista tunnetta ei välttämättä koe aina, mutta sellaisia tilanteita tulee eteen. Ei liene väliä, kirjoittaako koulutehtäviä, opinnäytteitä, tutkimusta tai kirjaa, niin niiden aloittaminen, jatkaminen tai päätökseen saattaminen viivästyy syystä tai toisesta.

Kirjoittamiseen liittyvät ongelmat vaihtelevat ihmisen välillä, eikä yksittäisiä ratkaisuja voi antaa. Joskus pelkkä ajatus siitä, että ei ole ainut kirjoittamisen ongelmissa voi auttaa eteenpäin. Kirjoittamisen vaikeudesta puhuminen tai niiden ajatteleminen ääneen itsekseen voi jo auttaa etenemään, vaikka mitään konkreettisia apuja ei saisikaan muilta. Prosessin edistämiseksi on vain aloitettava jostain.

Tyhjän paperin täytteeksi

Toiset kokevat tyhjän paperin kammoa, jolloin aloittaminen viivästyy. Itse teksti sen sijaan saattaa syntyä hetkessä ja ongelmitta, mutta aloittaminen viivästyy. Huomenna voi olla parempi päivä aloittaa, mutta miksi kirjoittamista ei voisi aloittaa jo tänään?

Kirjoittaa kannattaa aina inspiraation sattuessa. Ei ole väliä, syntyykö inspiraatio keskellä yötä tai aamuvarhaisella. Kirjoita kännykkään, tablettiin tai paperille. Niitä kannattaa pitää aina saatavilla ja kirjoittaa kaikki mieleen tuleva. Kirjoittaminen automatisoituu ja ajatukset kiinnittävät huomiota yhä useammin kirjoitettavaan aiheeseen. Ajatukset selkeytyvät ja ryhmittyvät, kun kaiken laittaa paperille. Myöhemmin voi karsia epäolennaisuuksia tai muokata tekstin rakennetta.

Ajatuksien kokoaminen yhteen

Irrallisistakin paperilappusista ja pienistä ajatuksista voi syntyä lopulta aika paljon työstettävää materiaalia tai jopa valmista tekstiä. Jos lähettää kännykällä itsellensä muistiinpanoja sähköpostiin, muistikirja kulkee mukana ja sähköposti näyttää työstämättömät ajatukset lukemattomina sähköposteina.

Anna ajatuksien virrata, sillä tekstiä voi aina muokata jälkikäteen. Aloita kirjoittaminen, vaikka vähän aiheen vierestä. Näkökulmaa voi muuttaa ja tutkimuskysymyksiä muokata jälkikäteen sopimaan kirjoitettuun tekstiin, jollei niitä ole kovin tarkkaan määritelty. Kirjoittaminen voi tuntua tässä vaiheessa miellyttävältä, kun tekstiä syntyy. Huoli rakenteesta ja oikeinkirjoituksesta on toissijaista, jos on vaikeuksia tuottaa tekstiä ylipäätään.

Aina inspiraatiota ei synny. Silloin voi yrittää keskittyä kirjoitettavaan aiheeseen muulla tavalla. Tai sitten voi siirtää ajattelun aivan toisaalle ja juoda kupin kahvia. Ajatus luistaa paremmin, kun verensokeri on kohdallaan. Joskus kirjoittaminen sujuu paremmin vasta huomenna. Kirjoittaminen on tällöin aloitettava ajoissa, jos sitä ei saa kerralla valmiiksi.

Kun paperilla on jo jotain

Jos tekstiä on jo jonkin verran, sitä pitäisi saada lisää. Inspiraatio voi olla tähänkin ratkaisu, mutta joskus tekstin kannalta tarpeellisia ajatuksia ei synny, vaikka kuinka yrittäisi työstää niitä. Aiheesta lukeminen voi auttaa ajatuksien heräämisessä, mutta monesti aika auttaa ajatuksien synnyttämiseen.

Lupa vetkutella ja viivytellä

Parin päivän tai viikon tauko voi auttaa, jos aikataulu antaa armoa. Myös siirtyminen tekstissä seuraavaan vaiheeseen tai uuteen lukuun tai täysin uuteen näkökulmaan voi nopeuttaa tekstin valmistumista ja auttaa vaikeiden kohtien yli. Jos kirjoittamisen aloittamisessa on vetkuteltu ja viivytelty jo riittävästi, liian pitkät tauot eivät välttämättä ole enää sallittuja, mutta ajan varaaminen luoville tauoille kannattaa.

Inspiraatiosta pakkoon

Joskus on käytettävä pakkoa porkkanan sijaan. Pakota itsesi kirjoittamaan. Varaa kirjoittamiselle aikaa ja laske sitä tunneissa tai sivuissa omien tavoitteidesi ja tarpeidesi mukaan. Palkitse itsesi, jos hyvä mieli ei riitä, kun tavoitteet on saavutettu.

Kirjoittaminen on prosessi, joka harvoin syntyy kerralla alusta loppuun. Se on vain hyväksyttävä, että prosessin aikana joutuu palaamaan takaisin ja poistamaan tekstiä. Suuresta määrästä on aina helpompi karsia kuin vähästä, joten kirjoittaminen on ainoa ratkaisu tekstin tuottamiseen ja sen loppuun saattamiseen.

Avainsanat:
#vertaistuki #aloitaajoissa #inspiraatio #keppivaiporkkana #tavoitteidensaavuttaminen #kirjoitarohkeasti #kirjoitapaljon

Vinkkejä ja linkkejä:
Kankaanpää, S. & Piehl, A.2011. Tekstintekijän käsikirja. Helsinki: Suomen yrityskirjat.
Kniivilä, S., Lindblom-Ylänne, S. & Mäntynen, A. 2007. Tiede ja teksti. Tehoa ja tietoa tutkielman tekemiseen. Helsinki: WSOY
Vinkkejä kirjoittamiseen – Aalto yliopisto
Kielijelppi: Kirjoittamalla eteenpäin
Kun vetkuttelu vaivaa – tiede.fi